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The Honorable RAy Kidd

State Representative
3718 Highway 463
Jonesboro, Arkansas 72404-9612

Dear Representative Kidd:

I am writing in re'spome to your request for'an opinion on whether two provisioJ1s
of a Jonesboro city ordinance are consistent with state 1aw, :SpeCifkally, you
recite the following information and pose the following question:

Many years ago, Jonesboro, UJ1der authority of specific state
statutes, created an Airport Commission (AC.A. § 14-359-101 et
seq.), and participated in a Solid Waste Authority (A.C.A. § 8-6­
701). As to the AirpOIt Commission, section 105 states ", .. the

commissioners shall be appointed by the Mayor and confIrmed by
three fourths (3/4) vote of !be elected and qualified,melpb~rs .oC _, _
the City Council." Section 703 of the Solid Waste Authority law

states " ... the Mayor, witb the confirmation by the governing
body of each city entitled to a representative in the distric-t, shaJI
appoint one (J) member."

On September 5, 2006, the City Council adopted Ordinance No.
3663. Section three of the ordinance says "two (2) members of
the Mtmicipal Airport Commission shall be members of the
go"~eming' body; and at least one of the cOuncil members shaJf.be·
a member'ofthe Finance Committee."
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Sim.iJarly, Secrion 6 of the Ordinance says "two members of the
Solid Waste Authority shaH be members of the governing body;
and at least one council member shall be a member of the Finance
Committee."

My question is whether it is legal for !be council to restrict the

mayor's appointment power as authorized by the state.

RESPONSE

In my opjnion, to the extent the relevant ordinance requires the appointment of
city council members to the Airport Commission and Soljd Waste Authority

without express statutory authorization, such ordinance is contrary to law. See
A,C.A. § 14-42-107.

YOli have not enclosed a copy of the ordinance to which you refer, but I assume
tbe relevant provisions are excerpted accurately above. The state law addressing
the first entity you mention (the Airport Commission), is found at A.C.A § 14­

359-104 and -105 (Supp, 2007). Section 14-359-104 provides for a seven-member
commission. As you note, section ~05 states that:

(a) The COffirn1SSlO0ersshaH be appointed by the mayor and
confirmed by a thTee-fourths (3/4) vote of the elected and
qualified members of the city council.

No mention js made in this statute of city council members being appointed to
serve on the Airport Commission, You state, however, that the relevant ordinance

provides that "two (2) members of the Mun.icipal Airport ComrrifssI6i1' snal1 1£' .­
members of the governing body .... "

Municipalities may Dot pass local ordinances that are contrary (0 the laws of the
state. See Arkansas Constitution, art. 12, § 4 ("No municipal corporation shall be
authorized to pass any laws CODtrary to the general laws of the state, ,."). In my
opinion the portiOD of the ordinance quoted above violates A.C.A. § 14-42­
l07(a)(2), which provides as follows:

(2) No alderman or council member shall be appointed to any

municipal office, except in cases provided for in §§ 14-36-101 ct
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seq, - 14-61-101 ct seq., during the time for which he or she may
have been elected,

in my opinion the position of Airport Commissioner is clearly a "municipal
office" to which this prohibition applies. See Op. Att'y Gen. 2005-013 (municipal
airport conunissioner is a mU11.icipal"officer"), Section 14-42-107 thus clearly
prohibits a city council member from being appointed to the Airport Commission
duritlg his term as city council member. See Op. Att'y Gen. 2005-013 (a member
of the city council cannot be appointed to a municip~1airport commission during
his or her tenuce on the city council in light of A.c.A. § 14-42-107). See also. Op.
Att'y Gen. J 987-395 (municipal ordinance stating that all commissioners
appointed to oversee the water, sewer, streets, alleys. parks, police and fire
departments "shall be the aldermea of the , . , city council" was in ctirect conflict
with A.C.A. § 14-42-107 and was thus contrary to state law).

With regard to the exception in the statute above for "cases provided for in §§ 14­
36-101 ef seq. - 14-61-10 Iet seq.," Ihave not found any other statutory provision,
within A.CA. §§ 14-36-101 - 14-61-101 or otherwise, that would authorize such
simultaneous service. As a CODsequence,in response to the f1Ist part of your
question, an ordinance requiring the appointment of a city council member to
serve on the Airport Commission is contIary to state law and is not "legal."

With regard to the second issue yOLlraise (the "Solid Waste Authority"), you refer
to A,CA § 8-6-703 as the authorizing statute for that entity. That statute is found
in a subchapter addressing the eight "regioDal solid waste management districts"
and the boards appointed to govern them. The boards governing those n~gioDal
cntitiC5are comprised of: 1) representatives of the counties, 2) representatives of
aIJ first class cities with a population over 2,000, and 3) representatlveSoflJie - .
largest city of each county within the district. A.C.A. § 8-6-703(b)(1). Subsection
(b)(2) of the sUituteaddresses the appointment of board members as follows:

(2) The county judge of each county withiD the district and the
mayor of each city entitled to a representative in the district shall
serve on the board,· unless the county judge or mayor elects
jnstead to appoint a member as foJJows;

(A) The county judge, with confirmation by the quorum court
of each county within the district, shall appoint one (I) member
to the board; and
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(B) The mayor, with confirmation by the governing body of

each city entitled to a representative in the district, shaH appoint
one (I) member.

This statute thus gives the mayor of each included city the authority to appoint one

member to the regional board. I am uncertain whetber this subchapter is in fact

the 'Controlling one with respect to your question, due to your characterization of
the entity in question as a "Solid Waste Authority," rather than as a "regiona.l solid
waste management board." Additionally, the statute above authorizes each mayor
to appoint one member to the regionaJ board, and you recite that the ordinance in

qu~tion requires "two members of the Solid Waste Authority [to] be members of
the governing body .... " I am thus uncertain as to whether your question in nus

regard actually refers to a "regional solid waste management board" under AC.A

§ 8-6-703. or whether perhaps SOlXle otber law, such as A.C.A. §§ 14-233-101 to
-122, is actually the'applicable subchapter. See Op. AIt'y Gen. 99-021 (discussing

the various entities authorized to govern solid waste disposal). In any event, to the
extent the members of the Solid Waste Authority to which you refer are municipal
"officers," and their service on the Solid Waste Authority is not otherwise

provided for by statute, in my opinion ACA § ]4-42-107 prohibits a city council
member from being appointed to the Solid Waste Authority. In my opinion,
therefore, as with the Airport Commissioners discussed above, an ordinance

providing for the appointment of city council membe~s to serve on the Solid Waste
Authority is contrary to state law.

Deputy Attorney General Elana C. WiJJs prepared the foregoing opinion, which I
hereby approve.

Sincerdy,

DM:ECW/cyh
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